
Στα πρόθυρα ενός Εμπορικού Πολέμου 2.0
Παρότι από το 2022 ο εμπορικός πόλεμος (μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας) αποκλιμακώθηκε, μια νέα εκτεταμένη και μεγαλύτερης κλίμακας έκδοση εμπορικού πολέμου δημιουργείται. Ο εμπορικός πόλεμος 1.0 αφορούσε κυρίως στο εμπόριο βασικών εμπορευμάτων, στο livestock και στις διηπειρωτικές μεταφορές (στη ναυτιλία), ενώ τώρα, αφορά περισσότερο στα καταναλωτικά προϊόντα (όπως smartphones, αυτοκίνητα και μόδα).
Οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες το αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά όταν άρχισαν να χάνουν πωλήσεις στην κινεζική αγορά, (για παράδειγμα, το VW Group China μείωσε το μερίδιό του κατά ~ 5% – κινητήρες εσωτερικής καύσης έναντι EVs από το 2020-2022). Το giga factory της Tesla στην Κίνα άνοιξε το δρόμο, θέτοντας υψηλότερα πρότυπα και κανονισμούς στην τοπική παραγωγή EV. Η BYD και δεκάδες ακόμη Κινέζοι κατασκευαστές EV απολάμβαναν σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις, επένδυσαν σε Ε&Α, βελτίωσαν τα EV τους και για πρώτη φορά κατέκτησαν την κορυφή σε τοπικές πωλήσεις που αποδείχθηκαν σχετικά εύκολες, φθηνές (logistics) και κερδοφόρες, ειδικά αφού ήδη παρήγαγαν (και πωλούν παγκοσμίως) τις δικές τους μπαταρίες που είναι το μισό κόστος ενός EV. Η Κίνα έφτασε σύντομα στο σημείο κορεσμού της αγοράς κι έπρεπε να επεκταθεί σε νέες, διεθνείς αγορές όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Η πρώτη αντίδραση από τις δυτικές κυβερνήσεις ήταν να εξετάσουν τη σημαντική αύξηση του φόρου για τα κινεζικά εισαγόμενα EV. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν φόρους έως και 100%. Η ΕΕ -από τον επόμενο μήνα- ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέο φόρο έως και 38% στα κινεζικά εισαγόμενα EV.

Ταυτόχρονα, οι Δυτικοί αναμένουν τις αντιδράσεις της Ανατολής σχετικά με τις μάρκες μόδας πολυτελείας που εξάγουν. Το SHEIN και το TEMU είναι δύο από τα πιο επιτυχημένα κινεζικά ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν παγκοσμίως σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με καλό σχεδιασμό και αξιοπρεπή ποιότητα. Πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησαν ειδήσεις σε όλο τον δυτικό κόσμο, ότι βρέθηκαν τοξικές και δυνητικά επικίνδυνες ουσίες σε ορισμένα ρούχα και αξεσουάρ της SHEIN. Κάποιοι λένε ότι αυτά τα δύο ηλεκτρονικά υπερκαταστήματα πωλούν απευθείας από -υποτίθεται- τους ίδιους κατασκευαστές που παρήγαγαν ρούχα και αξεσουάρ για διάσημες δυτικές μάρκες όπως Zara, H&M και άλλες πιο πολυτελείς μάρκες. Σύμπτωση; Παρεμπιπτόντως, πριν από λίγες μέρες, η διάσημη μάρκα πολυτελείας Dior Srl εκτέθηκε κι αυτή μ’ ένα μεγάλο σκάνδαλο: Η ιταλική θυγατρική του γαλλικού Ομίλου LVMH, τέθηκε υπό δικαστική διοίκηση για ένα χρόνο, λόγω εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστών και τρομερών συνθηκών εργασίας και υγιεινής…
Όσον αφορά στα Smartphone και σε άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, η Xiaomi βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με την Apple κι έχει αναπτύξει ένα προηγμένο οικοσύστημα (γνωστό και ως HyperOS), συγκρίσιμο μόνο με αυτό της Apple (αν όχι πιο προηγμένο, εξ ου και η επερχόμενη ενημέρωση του Apple Intelligence OS). Πρόσφατα, η Xiaomi λάνσαρε το SU7, ένα θεαματικό σπορ premium EV -που ανταγωνίζεται άμεσα την Porsche Taycan στο 1/3 της τιμής της-, ενώ η Apple εγκατέλειψε το έργο «AppleCar»…
Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε ένα νέο εμπορικό πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας αυτή τη φορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Και παρόλο που η Κίνα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να θεωρείται από μόνη της ως Ανατολή, δεν θα είναι η μόνη, καθώς η Ινδία και άλλες «ανατολικές» χώρες θα συμμετάσχουν σύντομα σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο…
